top of page

Ziua Cărților Deschise

78754174_2327810620657016_74890822858875
79510333_2506360642750462_46396653896036

        Întâlnim adesea elevi pentru care lectura de plăcere nu există sau care parcurg „de nevoie” titlurile școlare deoarece se regăsesc în programa de bacalaureat. Am încercat să schimb acestă situație, oferindu-le posibilitatea de a discuta periodic, despre cărțile pe care le propun ei, care sunt pe gustul lor. Pentru acesta, le-am cedat rolul de profesor pentru a face prezentări convingătoare creative, interactive, asumate. Am fost surprinsă să descopăr că le plac cărțile problematizante, cu un conținut psihologic, care abordează aspecte din societatea contemporană și care implică un grad sporit de maturitate și sensibilitate pentru înțelegerea lor. Metodele și mijloacele folosite de unii dintre ei au fost inedite, confirmând ceea ce întotdeauna am intuit și anume că elevii sunt mult mai pricepuți și știu mai multe decât arată, iar în procesul de evaluare au un acut simț critic. Au pregătit mesaje personalizate cu citate din cărțile lor pentru colegi, au transformat coperta într-un joc puzzele, au pregătit madleine decorate în acord cu simbolurile cărților și cu răvașe care conțin fragmente din acestea, au ales să își acompanieze prezentarea de un intro muzical, folosindu-se de chitară sau au reprezentat grafic personajele din cărți cărora colegii le-au asociat trăsăturile trecute pe bilețelele trase la sorți. Un elev și-a asumat vocea cărții, vorbind despre aceasta la persoana întâi. Un moment deosebit, emoționant a fost creat de Răzvan, un cititor pasionat care a oferit un model de discurs sigur, jovial, profund, cu un bun talent oratoric în ciuda prezenței sale discrete până atunci. A vorbit despre scriitorul lui preferat Stephen King și a citat cu precizie fragmente ample din cărțile acestuia, deși este nevăzător.

          Am simțit că cei mai buni promotori ai lecturii sunt elevii înșiși, am dat amploare ideii pe care am transformat-o într-un proiect intitulat ZIUA CĂRȚILOR DESCHISE CU CITITORI DE ZECE ÎNTR-O BIBLIOTECĂ VIE. În primul rând, prezentările lor din clasă s-au transformat în recenzii scrise și postate pe pagina de facebook Biblioaventura, care găzduiește o comunitate de elevi din clase diferite, care împart mediul on-line pentru a-și prezenta activitățile conexe orei de limba și literatura română. Numărul de aprecieri primite pe rețeaua de socializare indică titlurile de interes pentru cei mai mulți elevi. Ulterior, au fost realizate postere de tip „Wanted” ale acestor cărți. Metoda presupune realizarea unor afișe cărților, care să conțină o imagine sugestivă asociată câtorva cuvinte cheie, care să ajute potențialii viitori cititori să își creeze un univers de așteptare. Produsele realizate de elevi sunt expuse temporar în spațiul deschis al școlii. Prezentările sunt reluate în cadrul bibliotecii, unde se creează contextul unui dialog deschis pe marginea cărților citite. Etapa finală a proiectului a coincis cu propunerea ANPRO de derulare a activității din proiectul „Citește cu mine”. Am adaptat metoda Biblioteca vie care substituie cărțile cu fiinţe umane, care intră într-un dialog personal cu cititorul. În acest caz, elevii au împrumutat vocea cărților pe care le-au promovat într-un dialog viu. De fapt, cartea aleasă de ei este emblema identității personale, le conturează profilul de cititor. Au primit întrebări  și au oferit răspunsuri sincere, și-au întocmit liste de lectură și și-au împrumutat cărțile. Un juriu format tot din elevi deliberează cel mai bun vorbitor, cea mai creativă prezentare sau cea mai captivantă carte, prin centralizarea punctajului obținut la secțiuni diferite de promovare, în baza unei grile de evaluare. Câștigătorii sunt stabiliți și prin centralizarea voturilor dintr-o urnă secretă, acordate de elevii școlii care au avut posibilitatea audierii prezentărilor prin participarea liberă la activitate. Câștigătorii au fost toți participanții: prezentatorii care și-au exersat cu această ocazie discursul public, dar și ascultătorii care au învățat din ceea ce au văzut și au audiat. Le-a plăcut și au fost entuziaști deoarece a fost activitatea lor altfel, care i-a scos din rutina și monotonia orelor de curs. S-au simțit liberi, valorizați, apreciați.       

         Tot în Săptămâna Cărților Deschise, având în vedere și perioada specifică din an, apropiată sărbătorilor de iarnă, se organizează Secret Santa constând în oferirea cărților cu mesaj pentru colegi. Urările, aprecierile sau încurajările din mesaje trebuie să fie desprinse dintre paginile acestora, astfel încât să se creeze o legătură între cartea cadou și destinatar.

 Răzvan este nevăzător, dar asta nu îl împiedică să fie un cititor pasionat, să scrie bine, să cânte la chitară și să fie deschis în fața oricărei provocări. Urmează să îl vedem la teatru în rol principal, jucându-și propriul rol.

 Mihaela este unul dintre acei oameni-lumină pe care dacă îi ai alături ești deja norocos.

 Marina Nadoleanu, un excelent orator, a cucerit publicul prin cartea lui Leon Leyson, "Un băiat pe lista lui Schindler".

 Bianca în avanpremieră pentru Boovie. Citim impreună și negociem schimbul de cărți.❣

WANTED!

O imagine, 5 cuvinte cheie și ... mulți ilustratori talentați.

bottom of page