top of page

      Simbioza muzică, imagine, cuvânt

 Cuvintele asemenea clapelor unui pian au creat un spectacol cu o muzicalitate aparte, în care formele, culorile, liniile, suprafețele, note sonore, se articulează într-o țesătură armonioasă pentru ochiul contemplatorului. Percepția lor este subiectivă, asemeni cuvintelor care se avântă în jocul transcrierii fluide a realității. Câți receptori, atâtea descrieri picturale asociate cu secvențe muzicale.

     Exerciții de stil

 

Raimond Queneau, în lucrarea sa „Exerciții de stil”, ne-a oferit o perspectivă multiplă de scriere a unui text, ceea ce am încercat și noi, realizând jurnalul zilelor de pandemie, în câteva rânduri. Rezultatele le-am reunit într-un padlet.

Poveștile din picturi

După ce s-a decodat limbajul imaginii în descrieri pentru a reda percepția subiectivă a picturilor, le-am transformat în piese ale unui  puzzle care conturează schița unor texte narative. Mesajul prinde mai mult contur atunci când textul este susținut de o secvență muzicală sugestivă.

Orgolii

800px-Portrait_of_Dr._Gachet.jpg
malchik-s-trubkoj-pablo-pikasso_1.jpg
a953f2a5dffc8f21a55c5300f2504707.jpg

Portretul doctorului Gachet, Van Gogh

Băiatul cu pipă, Picasso

Gustav Klimt, Adele Bloch-Bauer

 

      Sărmanul doctor Gachet, căzut pe gânduri, melancolic se-ntreabă:

       - Să recomand lui Van Gogh puterea tămăduitoare a plantelor sau să susțin știința medicală din cărți învățată?

      Și ca Hamlet, se întreabă: ”A fi sau a nu fi, aceasta-i întrebarea”, deci planta sau știința? Prima versiune a tabloului ”Portretul doctorului Gachet”, al marelui pictor Vincent Van Gogh, a fost vândut în anul 1990 la „modestul” preț de 82,5 milioane de dolari. Și poate că, privindu-ne, sărmanul doctor Gache ne întreabă: ”Dilema mea este atât de valoroasă?”

       Meditând, la întrebarea doctorului Gache, premiantul clasei îi răspunde: ”Vi se pare foarte valoroasă dilema dumneavostră? Doctore, eu sunt mai scump doar meditând!”

         Astfel, doctorul Gache află că „Băiat cu pipă”, al și mai marelui pictor Pablo Picasso, a fost vândut în anul 2004, pentru o și mai „modestă” sumă: doar 104,17 milioane de dolari.

        Adele Bloch-Bauer, auzind conversația celor doi, li se adresă, un pic cam superior: ”Voi, scumpi? Nu dragilor. Eu sunt o scumpă!”

       Astfel, doctorul Gache și băiatul cu pipă rămaseră fără glas când aflară că, în anul 2006, ”Portretul lui Adele Bloch-Bauer”, al pictorului Gustav Klimt, a fost vândut la un preț ”foarte mic”, de doar 135,00 milioane de dolari.

         Și fiecare poveste cu povestea ei, cu personajele ei, cu bani sau fără bani, cu sau fără faimă…

J.KERN - SMOKE GETS IN YOUR EYES YURI ME

Iluzie

pictura-zilei.jpg

Țipătul, Edvard Munch

Mona_Lisa_headcrop.jpg

Gioconda, Leonardo Da Vinci

Portrait_of_Dr._Gachet.jpg

Portretul doctorului Gachet” Van Gogh

          Nu era nici om, nici animal, nici plantă, nici moleculă, nici atom, nici nimic altceva. Era o ființă vie dar nu se încadra nicăieri. Nu avea sentimente, trăiri, emoții, păreri. Nu se hrănea cu mâncare, nici cu dragoste, nu avea nevoie nici de aer. Trăia pur și simplu, deși nu exista. Era peste tot, deși nu era și nu venea de nicăieri. Nu se născuseră și nici nu murise. Era bărbat, asta era evident. De altfel, și singurul lucru concret și precis pe care îl putem afirma. Era ca un corp cu o inimă susținută de cine știe ce aparate medicale performante, pentru a pulsa un sânge fără ADN. Dormea destul de des. Pentru prima data, ca o minune pentru un orb, a avut un vis. Nu știa nici ca e vis, dar nu putem spune nici că nu a fost realitate. Era ceva ce i-a pătruns în minte fără a-și imagina el ceva. Era femeie. Era perfecțiune. Era înger. Era zeiță. Deși nu cunoștea altele, era sigur ca e cea mai frumoasă. Era divină. Pentru un moment a crezut ca e Însăși Fecioară Maria. Dar în inima lui nu era credință, ci dorință. Dorință arzătoare. A căutat-o în lung și în lat, la nord și la sud, la vest și la est, pe mare și pe uscat, pe pământ și în cer. De negăsit. Când a căutat și în ultima scorbură de șarpe și nu a găsit-o, a devenit om. Deodată, toate emoțiile și sentimentele de tristețe, dezamăgire, singurătate și frustrare, i-au năvălit sufletul. Da, acum avea suflet. Inima lui învăluită în sentimente s-a transformat într-un suflet măcinat de tristețe. O infinitate a cautat-o, încă una a așteptat-o, a treia a a suferit și a patra-a a murit. S-a sinucis. Ultimul loc unde nu o cautase era Iadul. Știa ca doar asa poate ajunge acolo.

Tu

2.jpg

Edvard Munch

pictura-zilei.jpg

Țipătul, Edvard Munch

johannes-vermeer-by-bati[299545].jpg

 Fata cu cercel de perlă, Johannes Vermeer

      Înainte de tine, viața-mi era o povară greu de suportat și imposibil de acceptat. Priveam marea ca pe un loc dizgrațios, respingător. Credeam că fericirea e pentru creduli.

       Apoi, ai apărut tu, iar noaptea ne-a devenit prieten, ne știa toate secretele enigmatice, ne veghea toate zâmbetele sfioase și ne înțelegea toate scăpărările din ochi. 

    M-ai făcut să tresar la auzul numelui tău, te priveam sau îți simțeam parfumul. Mi-ai pătruns în suflet și mi-ai arătat cât e de frumoasă marea, cat e de albastru cerul și cât de puternice sunt emoțiile. Mi-ai spus ca ochii sunt oglinda sufletului, iar ai mei erau negri ca măslinele, dar pentru tine... l-am rugat pe Dumnezeu, să-i picteze în verde. Mi-ai arătat cât de repede zboară timpul când mă ții de mână.

     Dar de unde era sa știu ca tu nu o sa mai apari? Că nu o sa mai râd? Și brusc... marea s-a retras, iar cerul s-a înnorat, iar viața a devenit o povară.

Mariage d'Amour - Paul de Senneville Jac

Doctorul

Portrait_of_Dr._Gachet.jpg
pictura-zilei.jpg
Dali-The-Persistence-of-Memory.jpg

Portretul doctorului Gachet, Van Gogh

Țipătul, Edvard Munch

Persistența memoriei, Salvador Dali

      Doctorul Gachet  stă gânditor pe scaun, în locul unde a studiat atâția ani ca să ajungă ceea ce este acum. În ultima vreme este trist. Nu a  fost fericit toată viața până acum. Este îmbrăcat în negru, neobișnuit pot spune, așa cum are și mintea, întunecată. Simte că nu mai are ce să facă pe lumea asta, crede că a ajutat destul, iar un gând murdar îl răscolește.

       Cele două cărți de pe masă sunt închise. Își aduce aminte de un pacient, care i-a călcat pragul cu mult timp în urmă, dar totuși i-a rămas întipărit în minte. Acest om s-a speriat foarte tare într-o seară când se plimba pe un drum, orașul fiind pe o parte, iar fiordul dedesubt. Se simțea obosit și bolnav. Povestea că s-a oprit și s-a uitat peste fiord. Soarele apunea și norii deveneau roșii ca sângele. A auzit un țipăt care l-a speriat de moarte, făcându-l să ajungă la Gachet. A fost traumatizant pentru doctor și a rămas marcat pentru faptul că nu a reușit să-l ajute. După ce a terminat de vorbit, pacientul a început să țipe chinuit de ceva nedeslușit.
        Din păcate, imaginea îi persistă în memorie încă de atunci. A ales să-și pună capăt zilelor din cauza singurătății și neîmplinirii, rămânând cu amintirile frumoase din cadrul profesional și poza ”Țipătului”, pe care a recreat-o din frustrările sale.

Casa cu amintiri

3cfe9f1b8e3386c80b25f8582d0e7471--piano-

Titlu și autor necunoscut

Jacob_Woutersz_Vosmaer_-_Still-Life_of_F

Vază cu flori, Jacob Vosmaer

Gheorghe-Petrascu-Casa-veche.jpg

Casă veche, Gheorghe Petrașcu

        Când te întrebi dacă poate fi mai rău, îți dai seama că se întâmplă deja… Un pian vechi care plânge pe note la care cântă un tânăr cu o cămașă șifonată ca sufletul lui, o vestă, semn al eleganței ce a avut-o odată. O pălărie simplă care sa-i ascundă fața de el însuși, poate...  Cu o țigară aprinsă în colțul gurii crezând că o să uite cele întâmplate, că cine știe îi i-a din durere. Singur într-o încăpere îmbibată de tutun și parfum ieftin… un miros îngrozitor, dar care îl face sa se simtă bine.
        Camera era goală, doar o masă cu un ghiveci cu flori ofilite ca și inima lui, doar una mai este semn al speranței lui. Petalele începe să se ofilească, dar cu toate acestea de nicăieri apare un fluture care transformă întunericul într-o mare de lumina și face ca durerea sa dispară. Și culmea ironiei, camera se afla într-o casă veche, construita de bunicul său. Era locul în care se simte iubit. Dar de ce, de cine? De niște pereți nevăruiți și niște clape. Da, exact de ele...

Suferințe

2.jpg

Claude Monet

3.jpg

Claude Monet

1.jpg

Doamna cu umbrelă, Claude Monet

Ceea ce pare a fi o frumoasa zi de august pentru majoritatea, este opusul pentru soția și copilul nobilului al acestui feud. Fiind recent divorțată, femeia era foarte necăjită, alungată din castelul pe care l-a numit cândva acasă. Fiul, văzându-și mama întristată a prelungit plimbarea pe câmp, arătându-i florile și peisajele rurale ale feudului în încercarea de a-i distrage atenția mamei de la gândurile rele. Dar macii roșii ca sângele, iarba verde ca smaraldele, lavanda îmbietoare, grâul auriu și plopii semeți nu au ajutat-o pe văduvă și se uită cu durere înapoi la fortăreața rece a nobilului.

Începuturi

thumbnail.jpg

Claude Monet

thumbnail.jpg

Claude Monet

d.jpg

Claude Monet

          Departe de peisajul urban, în inima naturii se adăpostește conacul familiei Dupont, cunoscut pentru frumusețea grădinilor sale mereu înflorite. Prin ferestrele mari ale conacului, în fiecare dimineață, pătrunde aerul înmiresmat de parfumul dulce al florilor și al copacilor înverziți. Ca un străjer al naturii, conacul transmis din generație în generație, este vechi de sute de ani. Sub acoperișul acestuia locuiesc cei trei membrii ai familiei Dupont, Marie, Jean și Angelina, fiica lor.

           Marie și fiica ei, Angelina, în fiecare dimineață ies în grădina conacului cea plină cu flori multicolore. De fiecare dată Angelina stă împreună cu mama sa, care coase de zor, în timp  ce se joacă cu calul de lemn, dăruit de tatăl ei. Astăzi, Marie este îngândurată. Cu o seară înainte soțul ei i-a spus că sunt nevoiți să părăsească conacul pentru a se muta în inima orașului. Gândul că trebuie să renunțe la liniștea și frumusețea conacului înconjurat de natură o neliniștea profund.

           Ziua marilor schimbări a sosit. Familia Dupont trebuia să pornească în aventura necunoscutului. Totul avea să se schimbe. Nimic din ceea ce știau ei nu mai era folosit. Lumea înlocuise tot cu tehnologia, uitând de clasicul mod de viață. Îmbrăcați cu hainele de sărbătoare cei trei membri ai familiei mergeau timid printre florile câmpului urmând să ajungă la capătul drumului de unde aveau să ia o mașină care ii va duce departe de inima naturii. Oare vor reuși să se desprindă de viața la țară și să se adapteze mediului urban contemporan? 

Înfuntări

picturi-maritime-navale-inca-o-zi-inca-o
pictura-furtuna-pe-mare-reproducere-ivan

Încă o zi, încă o speranţă, V. Georgescu

Furtună pe mare, Ivan Aivazavsky

pictura-zilei.jpg

„Ţipătul, Edvard Munch

Răsare mândrul soare ca un disc uriaş lucitor, dătător de speranţă. Întinsul interminabil al mării ia foc, se-ntrepătrunde  cu braţele astrului fierbinţi, dar atât de binefăcătoare. E o linişte asurzitoare...nimic nu prevesteşte ce fel de nouă zi va fi.

Se tulbură un val, se-avântă şi se zbate,  iar marea linistită  în clocote deodată  pare că dă. Albastrul calm şi blând acum e-nfuriat, furtuna cea urlătoare sparge luciul cu ghearele-i metalice, înroşite şi  înfometate de tot ce respiră. Urgie,  teamă, disperare ...,dar  toate se sting într-un mănunchi de speranțe  ce încă se luptă pe puntea de lemn.

E sfârşitul, oare? E un nou început? Apusul vine iute şi iar pare ca strigă spre lumea trecătoare, spre lumea efemeră... Azuriu  pătrunzător  şi dungi  agăţătoare  de  o  fluidă culoare, împresoară calmul violent al minţii umane... A trecut, s-a dus  răzvrătirea mării, e bine şi totuşi în noi ţipă dorul de lume. Vine noaptea, cu gândurile multe, cu frământări şi vise. E dorul de lumină, e cântecu-nserării...

 

Heart of Courage

În căutarea timpului ascuns

Salvador_dali-the_three_sphinxes_of_biki

The three sphinxes of Bikini, Salvador Dali

Dali-The-Persistence-of-Memory.jpg

Persistența memoriei, Salvador Dali

the-swallows-tail-series-on-catastrophes

The Swallow's Tail – Ultima pictura a lui Dali

05.06.1947, Egipt, Cairo, într-un sat pierdut de timp

   Legenda amintește despre trei sfincși sau lorzi, jumătate oameni, jumătate păsări, care domneau peste întregul Egipt. Aveau puteri inimaginabile: controlul nisipului pentru a crea piramide sau vegetația, astfel încât oamenii să trăiască în belșug, puteau controla timpul, astfel încât o secundă pentru muritori ar fi putut însemna ani, poate chiar secole pentru ei, iar inteligenta și judecata lor erau superioare oamenilor.

În momentul morții lor, chiar înainte cu câteva minute de dispariția acestora și-ar fi folosit puterile pentru a putea încetini timpul, astfel încât sa realizeze o hartă cu locul în care aceștia își vor găsi sfârșitul. Pentru a nu-și irosi puterile pe veci și le-au încastrat sub forma de cristale. Toate aceste cristale combinate pot da celor care le vor descoperi mormintele puteri de neimaginat și chiar cheia spre tărâmul umbrelor pentru a-l putea conduce. Harta, după spusele unui localnic ar fi păzită într-un templu de mai multi băștinași care nu vor fi prea prietenoși la vedere.

    - Eu sunt John Conor, explorator de artefacte și sper sa găsesc acele morminte cât mai repede, astfel încât sa pot încă salva lumea.

 

Întâlnirea

vincent-van-gogh-noapte-instelata.jpg
54e4a528cb17d75fd11575545f5e1f79.jpg

,Noapte înstelată, Vincent van Gogh, 1889

Ophelia, John Everett Millais, 1851-1852

pictura-zilei.jpg

Ţipătul, Edvard Munch, 1893

       Este o seara liniștită de vară, stelele strălucesc pe cerul senin ca licuricii. Pentru a profita de atmosferă superbă de afară, mi-am propus să fac o plimbare de unul singur pentru relaxarea mea sufletească și pentru a scăpa de toate energiile negative acumulate pe parcursul zilei. Imaginea orașului noaptea părea a fi un ocean luminos.

        Situația avea să aibă o întorsătură groaznică… Am ajuns pe podul care traversa râul de la marginea orașului. Mă opresc și rămân sprijinit de balustradă cu privirea spre amonte, o priveliște genială a naturii care doarme. Era o liniște de mormânt. Parcă se prevedea ce urmează, în negură nopții... o nuanță de alb de ducea la vale, în josul râului. Fiind la depărtare nu-mi dădeam seama ce este… părea a fi un trunchi de copac abia tăiat. Dar cine ar face asta? Cine taie copaci la ora asta?, îmi spun în gând. Nu percep ce poate fi din cauza luminozității scăzute, așa ca am aștept să ajungă în dreptul meu. Este... o fată într-o rochie albă, moartă care plutește… Sunt șocat, nu știu cum să reacționez. M-am albit, mâinile au început să-mi tremure și efectiv m-am blocat. Cadavrul deja a trecut de mine, se duce spre vărsare, dar imaginea încă îmi dă fiori. Am plecat de acolo cu gândul că nu mă voi mai întoarce niciodată și întrebându-mă dacă a fost adevărat. Nu cumva mi-am imaginat eu din cauza oboselii și de fapt chiar era un copac? Întrebări la care nu voi putea avea răspuns niciodată…

          Când am ajuns acasă, m-am aruncat în pat, cu privirea ațintită spre tavanul alb, dar eu  nu-l vedeam pe ea…  Atunci, mi-a dat seama ca am o problemă...

 

BeethovenLiszt - Symphony 5 1st Movement

Bătrânul

Pablo Picasso - Batranul chitarist.png
claude-monet-i49723.jpg
tablouri_cu_peisaje_sisu_vicentiu_satul_

Bătrânul chitarist, Pablo Picasso

Impresie, răsărit de soare, Monet Claude

Satul românesc, Sișu Vicențiu

O viață ca un fluviu. De mic copil a iubit chitara. A primit instrumentul de la părinții lui, iar la vârsta de 80 de ani încă o are și cântă la ea în fiecare seara. Supărat, îndurerat și singuratic, se gândește la draga lui soție și copilașii lui scumpi pe care i-a pierdut într-o furtună pe mare cu barca. Erau cu el, la muncă. Pe barcă. I-a surprins o furtună groaznică. S-au pierdut în marea nervoasa și adâncă fiecare dintre ei. Dar el, tatăl a supraviețuit necazului la răsărit de soare. „Bătrânul chitarist” fără familie a rămas cu „Impresie, răsărit de soare”, uitat de lume în „Satul românesc”. Casa e pustie și fără iubire. Singur, doar el și chitara. Nimeni nu vine să îi aline durerea măcar cu o vorba. Doar cântecul chitarei îl mai poate lua din suferința cea amară.

 

Întâlnire

vincent-van-gogh-noapte-instelata.jpg
cafenea-noaptea-arles-505x640.jpg
The Church in Auvers.jpg

,Noapte înstelată, Vincent van Gogh, 1889

Terasa cafenelei, noaptea, Vincent van Gogh, 1889

,Biserica în Auvers, Vincent van Gogh

Noaptea înstelată mă surprinde la cafenea unde iau cina. Cerul ireal îmi trezește melancolii. Un domn de la cealaltă masă face cu mâna. Se adresează ospătarului? Mă apropii și cine este? Ei, bine este chiar renumitul pictor Vincent Van Gogh. De necrezut. Un om asa de important ca el mă cunoaște pe mine? Pe neașteptate, tovarășul mă trage ușor de mână, spunându-mi că trebuie să plecăm, făcându-mă să îmi pierd atenția de la renumitul pictor. Dorind să îl mai văd odată înainte de plecare m-am uitat din nou în locul în care era Van Gogh, dar acesta a dispărut. 

Deodată, vântul care adie ușor ma trezește. Adormisem, uitându-mă la faimosul desen al lui Van Gogh, „Terasa cafenelei, noaptea”.

bottom of page